Unieke filmreis Indonesië/West-Papoea

Klaudie Bartelink heeft in januari en februari een zeiltocht gemaakt met als doel onderwateropnames te maken voor Onderwaterbeelden.nl van de prachtige koralen en bijzondere soorten in de Molukken, Banda, Raja Ampat en West-Papoea. Benieuwd naar de avonturen? Hier het complete fotoverslag.

Walvishaaien; ontmoeting onderwater from Klaudie Bartelink on Vimeo.

Documentaire The Live Bait Squadron

Learning by action heeft een documentaire geproduceerd over de grootste scheepsramp in de Nederlandse geschiedenis: het zinken van de drie Britse kruisers de HMS Cressy, HMS Hogue en HMS Aboukir. Deze schepen zonken aan het begin van de Eerste Wereldoorlog nadat zij in korte tijd door een Duitse onderzeeboot werden getorpedeerd.
Bijgevoegd de trailer van The Live Bait Squadron. Klik hier om de dvd te bestellen.

Unieke videobeelden op iStockphoto

Learning by action plaatst haar mooie onderwaterclips op iStockphoto. Hier is een terdege training en het indienen van een drietal proefbeelden aan vooraf gegaan. Deskundigen van iStockphoto hebben de beelden  bekeken en goedgekeurd.

iStockphoto is een internationale web-organisatie waar kunstenaars, ontwerpers en fotografen van over de hele wereld hun illustraties, video’s en muziek  kunnen creëren, werken en leren. Alle iStock bestanden worden royaltyvrij verkocht.

De geplaatste videobeelden zijn te zien op iStockphoto.

 

 

Bijdrage aan de collectie Nederlandse Natuurbeelden

De collectie Nederlandse Natuurbeelden is het meest complete archief met clips van dieren, planten en landschappen in de Nederlandse Natuur.

Een groeiende collectie van duizenden ruwe, ongemonteerde shots, aangeleverd door professionele filmmakers. Deze collectie is bedoeld voor natuurorganisaties, onderwijs- en mediaprofessionals. De clips kunnen gebruikt worden voor natuureducatie, in apps  of voor tv-producties.

De clips zijn te bekijken en te bestellen bij Stichting Natuurbeelden.

Learning bij action heeft tot nu toe circa 120 clips aangeleverd met onder andere mooie beelden van het onderwaterleven in de Noordzee, Vinkeveense Plassen en het Nederlandse eiland St. Eustatius. Ook zijn mooie beelden van bovenwater gemaakt en aangeleverd over bijvoorbeeld de boomkorvisserij, sportvisserij, overtocht Terschelling, zandmotor Monster en St. Eustatius.

 

‘Expeditie Doggersbank, ontdekking van een nieuwe wildernis’ nu online

De Noordzee is één van de meest extreme zeeën ter wereld. Het kan er stevig stromen en het water is vaak troebel. Door de vaak harde zuidwesten wind kan het er bovendien behoorlijk spoken. De venijnige golfslag is berucht. “Expeditie Doggersbank, ontdekking van een nieuwe wildernis” is een film over een groep duikers de in de zomer van 2011 op een groot expeditieschip naar de Klaverbank en de Doggersbank reisden, twee toekomstige natuurgebieden aan de randen van het Nederlandse deel van de Noordzee. Aan boord was een groep biologen die tijdens de duiken minstens tien voor Nederland nieuwe diersoorten ontdekten. De andere groep binnen het expeditieteam, ervaren wrakduikers, maakte op deze expeditie een aantal wrakken schoon: ze sneden verspeelde netten en lijnen los en ruimden verloren vislood op. De wrakken zijn  belangrijke kraamkamers en schuilplaatsen voor vissen, krabben, kreeften en vele tientallen andere dieren die in de Noordzee leven. Het verspeelde vistuig dat op elk wrak in de Noordzee is terug te vinden, is een gevaar. De dieren raken er vaak in verstrikt en sterven een langzame dood. De film laat het verhaal zien van zeer gepassioneerde duikers die met hun inzet hun eigen achtertuin, het grootste natuurgebied van Nederland, op een indrukwekkende manier onder de aandacht brengen. De film is in 2012 geproduceerd door Learning by action.

Filmen tijdens Operatie Zuid

Klaudie Bartelink heeft als filmer deelgenomen aan Operatie Zuid, een wrakkentoer in de Zuidelijke Noordzee. De duikdieptes varieerden tussen de 20 en 48 meter. De doelstellingen van deze trip: schoonmaken van zoveel mogelijk wrakken en de Noordzee zichtbaar maken middels film en foto’s. Alles in het kader van de projecten Duik de Noordzee schoon en Bescherm een wrak. De operatie heeft mooie videobeelden opgeleverd. Het hoogtepunt waren de opnames van in Nederland nog niet eerder waargenomen kokerwormen. Continue reading

Nieuwe quiz als activerende werkvorm voor een congres

Learning by action heeft de nieuwe quiz ‘WrakuWraku’ ontwikkeld als persiflage op de dierenquiz WakuWaku die eind jaren ’80 op televisie werd uitgezonden. Voor de quiz zijn 5 rondes ontwikkeld met video-opdrachten over de Noordzeewrakken. Deze quiz had als doel het ‘luchtige en attractieve’ programmaonderdeel te zijn van een inhoudelijk pittig congres; de Noordzeedagen. Tevens had het als doel om het project ‘Bescherm een wrak’ onder de aandacht te brengen bij beleidsmakers, wetenschappers, NGO’s en marktpartijen. De volgende actuele thema’s werden tijdens de quiz behandeld: Wat leeft er op de wrakken? Wat is er gebeurd met de kabeljauw? Hoe zit het met de bescherming van wrakken uit oogpunt van cultureel-erfgoed? En de eerste in Nederland waargenomen zeewolf. De reacties op de quiz waren positief.

Documentaire in ontwikkeling over de Engelse Kruisers

Learning by action gaat samen met de partners in het project Bescherm een wrak de uitdaging aan om een lange documentaire te maken over de Engelse Kruisers, genaamd Live Bait Squadron; een 52 minuten durende documentaire over de waarde van  drie getorpedeerde oorlogsschepen in de Nederlandse Noordzee waarbij 1459 veelal jonge jongens het leven lieten. Sommige mensen vinden deze wrakken van grote cultuurhistorische en biologische waarde. Anderen zien deze wrakken als een berg schroot waar geld aan is te verdienen. Deze documentaire is een zoektocht naar de drijfveren van gebruikers – duikers, slopers, souvenirjagers, vissers en commerciële organisaties – om naar deze wrakken toe te varen. Tevens is een het zoektocht naar de ‘echte’ waarde van deze wrakken waarbij defensie (Engels en Duits), cultuurhistorici en biologen aan het woord komen. Een documentaire over passie, schandalen, mare libre en de gevestigde orde.Volg de ‘making of’ op: www.facebook.com/livebaitsquadron.

Nieuw! dvd Expeditie Doggersbank 2011

De Noordzee is één van de meest extreme zeeën ter wereld. Het kan er stevig stromen en het water is vaak troebel. Door de vaak harde zuidwestenwind kan het er bovendien behoorlijk spoken.

In de film ‘Expeditie Doggersbank 2011, ontdekking van een nieuwe wildernis’ van Klaudie Bartelink reist een groep duikers van Duik de Noordzee schoon in de zomer van 2011 met een indrukwekkend expeditieschip naar de Klaverbank en de Doggersbank. Aan boord zitten ook marien biologen die tijdens de duiken minstens tien voor Nederland nieuwe soorten ontdekken. De andere groep binnen het expeditieteam, ervaren wrakduikers, maakt een aantal wrakken schoon: ze snijden verspeelde netten en vislijnen los en ruimen verloren vislood op.

Deze documentaire – 26 minuten plus 10 minuten bonusmateriaal – is tot stand gekomen in het project Bescherm een Wrak. Bestellen? Stuur een mail naar info@learningbyaction.nl of ga naar de website van Duik de Noordzee schoon.

Unieke videobeelden tijdens Expeditie Doggersbank 2012

Tijdens de expeditie dit jaar zijn veertien duiken gemaakt, door weersomstandigheden de helft minder dan gepland. Ondanks het slechte weer hebben de expeditieleden verschillende onderzoeken gedaan, met belangrijk resultaat. De biodiversiteit is in kaart gebracht op wrakken van de Doggersbank en op de natuurlijke grind en keienbodem van de Klaverbank. Minstens veertig soorten zijn zelden of nooit eerder levend in Nederland waargenomen. Voorbeelden van die soorten zijn de priktolhoren, paarse waaierslak, de zeewolf en zeeduivel. Van deze laatste twee vervaarlijk uitziende vissoorten zijn nu voor het eerst bewegend beelden in de Nederlandse Noordzee gemaakt. Lees hier meer over de resultaten.