WrakuWraku

Learning by action ontwikkelt in samenwerking  met haar partners Bescherm een wrak een educatief programma voor “WrakuWraku.  Het programma bestaat uit 27 videoclips. Aan de hand van een quiz – de “Wrakuwraku quiz” – wordt de Noordzeekennis getest! Periodiek komt een nieuwe Wrakuwraku quiz beschikbaar op de website van  Bescherm een wrak waarin jij jouw kennis over de Noordzee kan testen. Klik hier voor een overzicht van alle videoclips die tot nu toe in het educatieve programma zijn gepubliceerd.

Filmen tijdens Operatie Zuid

Klaudie Bartelink heeft als filmer deelgenomen aan Operatie Zuid, een wrakkentoer in de Zuidelijke Noordzee. De duikdieptes varieerden tussen de 20 en 48 meter. De doelstellingen van deze trip: schoonmaken van zoveel mogelijk wrakken en de Noordzee zichtbaar maken middels film en foto’s. Alles in het kader van de projecten Duik de Noordzee schoon en Bescherm een wrak. De operatie heeft mooie videobeelden opgeleverd. Het hoogtepunt waren de opnames van in Nederland nog niet eerder waargenomen kokerwormen. Continue reading

Nieuwe quiz als activerende werkvorm voor een congres

Learning by action heeft de nieuwe quiz ‘WrakuWraku’ ontwikkeld als persiflage op de dierenquiz WakuWaku die eind jaren ’80 op televisie werd uitgezonden. Voor de quiz zijn 5 rondes ontwikkeld met video-opdrachten over de Noordzeewrakken. Deze quiz had als doel het ‘luchtige en attractieve’ programmaonderdeel te zijn van een inhoudelijk pittig congres; de Noordzeedagen. Tevens had het als doel om het project ‘Bescherm een wrak’ onder de aandacht te brengen bij beleidsmakers, wetenschappers, NGO’s en marktpartijen. De volgende actuele thema’s werden tijdens de quiz behandeld: Wat leeft er op de wrakken? Wat is er gebeurd met de kabeljauw? Hoe zit het met de bescherming van wrakken uit oogpunt van cultureel-erfgoed? En de eerste in Nederland waargenomen zeewolf. De reacties op de quiz waren positief.

‘Video maken’ als activerende werkvorm voor BCL

Op 7 november 2011 verzorgde Klaudie Bartelink samen met de BCL professionals van Resein BV de workshop: ‘mini documentaire maken’ voor 25 deelnemers. Eindresultaat 5 video’s van maximaal 60 seconden gemaakt door 5 verschillende groepen. De deelnemers werden uitgedaagd samen een goed idee te bedenken rondom de thema’s ‘mindset’ en ‘maakbaarheid van het brein’. Daarna volgde het schrijven van een script, de opnames (met flipcamera’s) en montage (met zeer eenvoudige editing software). Geen enkele deelnemer had ervaring met het maken van video’s. Alle deelnemers kregen een eigen rol: regisseur, scriptschrijver, cameraman, acteur/productie-assistent of editor. De workshop was een onderdeel van de studiedag ‘Beter begeleiden door breinkennis’ voor 70 medewerkers van OVVR Rotterdam. Het dagprogramma was ontwikkeld door het BCL instituut.

Continue reading

Actieve bijdrage Learning by action op het North Sea Film Festival

We leveren ook dit jaar weer een actieve bijdrage aan het enige internationale onderwaterfilmfestival dat in Nederland jaarlijks wordt georganiseerd. Dompel jezelf voor een paaar uurtjes onderwater kom kijken op  19, 20 of 21 november in Studio/K in Amsterdam naar unieke films! Op 19 november en op zondag 21 november kunnen kinderen deelnemen aan een interactief jeugdfilmprogramma. Deze begint met de film ‘Noordzeewrakken – oasses onder druk’ over de Noordzee, aansluitend vindt er een quiz plaats waar kleine prijzen te winnen zijn. Klaudie Bartelink (filmmaakster) is aanwezig om vragen te beantwoorden. Op zondag 21 november wordt de film ook vertoond in de grote zaal om 12:30.

Verder nemen we actief deel aan het Greenpeace debat op zaterdag 20 november om 15:00: Biodiversiteit in de Noordzee: bij de vleet of naar de haaien?

Kaarten zijn vooraf te bestellen.

Expo ‘Duik de Noordzee schoon’ SEA LIFE Scheveningen

SEA LIFE Scheveningen biedt ons een mooie kans om het goede doelen project: “Duik de Noordzee schoon” aan het grote publiek zichtbaar te maken. Op 1 mei 2010 openen we samen met onze partner Vereniging Kust & Zee een uitgebreide tentoonstelling over ons project. Kinderen kunnen door een wrak lopen en het avontuur beleven wat wij als Noordzeeduikers, fotografen en filmers op de Noordzee meemaken. Er hangen foto’s en worden films vertoond. De voorbereidingen zijn in volle gang.

3-daagse praktijktraining video 11 maart, 8 en 29 april

De eerste praktijktraining video is succesvol verlopen afgelopen najaar. De reactie van één van de deelnemers was:

…’Je krijgt de kans alles direct in praktijk te brengen onder leiding van een kundige en heel enthousiaste docent.’

Sinds het Youtube tijdperk is het aantrekkelijk en populair om beelden op te nemen met een camcorder of mobiele telefoon om er vervolgens een leuk filmpje van te maken met een muziekje ‘eronder’. Heel anders wordt het als je van tevoren goed gaat nadenken over een gewenste video met een bepaalde (educatieve) doelstelling voor een bepaalde kijkersgroep. Dit is zeker niet eenvoudig! Hoe bepaal je wat je exact wilt maken? Hoe maak je het vervolgens? En hoe zorg je ervoor dat degene voor wie het is gemaakt de video ook daadwerkelijk kan zien en gebruiken? Deze praktijktraining helpt je op weg naar videoproductie op basis van een overwogen idee, een script en een opnameplan. Klik hier voor een flyer of klik hieronder voor meer informatie over de training.

Continue reading

Noordzee project Haags Montessori Lyceum

In januari start het project ‘Maak de Noordzee zichtbaar!’ op het HML. In 2010 bestaat de school 60 jaar en dat wordt gevierd. In totaal zijn er 800 leerlingen bij betrokken. De oudste klassen worden geinformeerd over de Noordzee en de doelstelling van het project. Daarna gaan zij de jongere leerlingen hierover informeren. Ze leren de komende maanden veel over de Noordzee en de krachtenvelden die er spelen. De hoofdthema’s zijn natuur, visserij, economie, zeerecht, Noordzee organisaties en media. Learning by action verzorgt lezingen voor de docenten en de hoogste klassen. Het project eindigt met een sponsor strandloop waarbij de leerlingen zoveel mogelijk geld binnenhalen voor een film over de Noordzee die we in de media voor het project ‘Duik de Noordzee schoon’ kunnen gebruiken.

Bijeenkomst ‘Generatie Einstein of niet?’

Platform Bouwaansluiting Noord-Holland (vmbo-mbo) nam generatie Einstein onder de loep. Learning by action mocht het programma voor deze bijeenkomst uitwerken en deels uitvoeren.

Iedereen die werkzaam is in het onderwijs, is nieuwsgierig naar hoe de belevingswereld van jongeren in elkaar steekt. In het boek Generatie Einstein hebben de schrijvers een nieuwe typering van jongeren neergezet: het boek kreeg veel aandacht in de publieke opinie. Het begrip generatie Einstein werd gemeengoed. Maar klopt de beschrijving die in dit boek van jongeren wordt gegeven en hoe stevig zijn de meningen van de schrijvers onderbouwd? Het platform Bouwaansluiting waarin vmbo en mbo samenwerken aan soepele doorstroom van jongeren in de bouwsector is tijdens een bijeenkomst diep in de materie gedoken.
Continue reading

3-daagse praktijktraining videoproductie

Sinds het Youtube tijdperk is het aantrekkelijk en populair om beelden op te nemen met een camcorder of mobiele telefoon om er vervolgens een leuk filmpje van te maken met een muziekje ‘eronder’. Heel anders wordt het als je van tevoren goed gaat nadenken over een gewenste video met een bepaalde (educatieve) doelstelling voor een bepaalde kijkersgroep. Dit is zeker niet eenvoudig! Hoe bepaal je wat je exact wilt maken? Hoe maak je het vervolgens? En hoe zorg je ervoor dat degene voor wie het is gemaakt de video ook daadwerkelijk kan zien en gebruiken? Deze praktijktraining helpt je op weg naar videoproductie op basis van een overwogen idee, een script en een opnameplan.

Data en locatie:
Bijeenkomst 1: 30 september 2009, 13.00 u – 17.00 u in Gouda
Bijeenkomst 2: 15 oktober 2009, 13:00 u – 17:00 u in Gouda
Bijeenkomst 3: 13 november 2009, 10:00 u – 16:00 u in Werkhoven

Klik hier voor een flyer of klik hieronder voor meer informatie over de training.

Continue reading